După cum anunțam într-o serie de în articolele anterioare, dar și pe pagina de facebook a proiectului, în arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort se desfășoară, în cadrul proiectului Fish For Life, o serie de lucrări de împădurire și de reconstrucție ecologică. Astfel, pe 10 noiembrie au fost demarate lucrările ce vizează plantarea de puieți pe malul râului Gilort, în arealul comunei Bengești-Ciocadia. Obiectivele acestor activități de împădurire este de a reface conectivitatea pădurilor ripariene din lungul râului și asigurarea stabilizării malurilor și realizarea unor fâșii tampon. Printre speciile utilizate se numără aninul, plopul și salcia.

Suprafața totală ce urmează a fi plantată este de 3,09 hectare. Câteva imagini cu prima sesiune de plantare găsiți în galeria de mai jos.

De asemenea, pe 1 august a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de reconstrucție ecologică în albie și de fixare a malurilor. Primele lucrări vor fi efectuate pe râul Galbenu ( în arealul satului Bălcești, comuna Bengești-Ciocadia) și constau în construirea unor microzăgazuri (foto jos), realizate din anrocamente de mari dimensiuni dispuse în formă de potcoavă, amplasarea unor clustere de bolovani de mari dimensiuni, ambele măsuri având rolul de a crea mici bazine care să funcționeze ca habitate și zone de refugiu pentru speciile de pești. De asemenea, o serie de pietre de mari dimensiuni vor fi amplasate aleatoriu, cu scopul de a crește variabilitatea curenților locali ai apei și formarea unor micro-habitate de zone cu ape liniștite.

1 Response

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *