Specie caracteristică apelor mari de șes, trăiește în locuri liniștite nisipoase, argiloase sau pietroase, ori între rădăcinile de la mal. Dunărița are lungimea de 5-10 cm, corpul este relativ scurt, înalt și gros, cu spatele arcuit. Pe spate are 5-8 pete dreptunghiulare, întunecate, cu reflexe aurii, ce alternează cu 5-8 spații mai înguste, galbene-nisipii, uneori roșcate, ce se întind și pe laturi. Laturile au între 6 și 11 pete mai mult sau mai puțin dreptunghiulare. Abdomenul este alb argintiu sau alb-violaceu la exemplarele tinere.

Necesitățile ecologice pentru supraviețuirea acestei specii constau în râuri curate, cu ape bine oxigenate și cu substrat nisipos sau cu amestec de nisip și pietriș.

Project details

  • Statutul de conservare: Dunărița are un statut de conservare nefavorabil (inadecvat), arealul speciei fiind în declin.