O echipă reprezentând proiectul Fish For Life (Nicolae Calma, manager de proiect, și Istvan Falka, ihtiolog) a participat la un schimb de experiență în județul Mureș, în situl Natura 2000 ROSCI0019 Căliman – Gurghiu. Au fost însoțiți de către domnul Kovrig Zoltan – reprezentantul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Mureș, administrator al ariilor naturale protejate din județul Mureș.

Programul a inclus vizitarea a două pasaje de migrație pentru pești de pe râurile Niraj și Secu, aflate în situl Natura 2000 ROSCI0019 Căliman – Gurghiu. Aria naturală protejată este situată în zona munților Gurghiu, în  partea de nord a județului Mureș. La construcția ambelor pasaje vizitate, colegul nostru Istvan Falka a participat în calitate de ihtiolog și împreună cu antreprenorii s-a stabilit tipul de pasaj cel mai potrivit pentru trecerea peștilor, în funcție de contextul local, caracteristicile râurilor și speciile prezente. Ambele pasaje sunt în zona păstrăvului (Salmo trutta fario) și a zglăvocului (Cottus gobio – specie protejată la nivel european).

Pasajul de pe râul Niraj este format dintr-un canal ocolitor prevăzut cu bazine de trecere, cu cădere în trepte, construit pentru a permite trecerea păstrăvului, aceasta fiind singura specie de pești prezentă în zonă. Pasajul de pe râul Secu a fost construit cu scopul de a permite atât trecerea păstrăvului, cât și a zglăvocului, specii prezente în zonă. Zglăvocul este o specie slab înotătoare, cu mobilitate redusă, similar unora dintre speciile vizate de proiectul Fish for LIFE (ex: Sabanejewia aurata, Eudontomyzon mariae). Datorită prezenței acestei specii, pasajul are o o structură asemănătoare cu pasajul construit în localitatea Târgu Cărbunești în cadrul proiectului Fish for LIFE.

Vizita colegilor noștri a repezentat o oportunitate pentru schimburi de idei privind soluții tehnice diverse pe pasaje de migrație, adaptate condițiilor particulare, pentru procese care întrerup conectivitatea unui râu. De asemenea, a fost lansată propunerea participării reprezentanților ANANP Mureș la seminariile de informare organizate de către APM Gorj prin proiectul Fish for LIFE, în cadrul cărora să se formeze un grup de lucru pentru a evalua oportunitatea implementării unui proiect LIFE care să rezolve problemele de conectivitate longitudinală de pe râul Secu, din județul Mureș.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *