Echipa de implementare a proiectului Fish For Life a organizat la sfârșitul lunii septembrie 2021 o întâlnire cu pescarii amatori din localitățile Târgu Cărbunești și  Bengești Ciocadia, situate de-a lungul râului Gilort. Cei zece participanți au avut ocazia să urmărească de aproape modul în care funcționează pasajul de pe pragul deversor din localitatea Târgu Cărbunești și au primit din partea echipei informații despre lucrările la acest pasaj.

Amenajarea pragului deversor de la podul de pe DN67B a fost necesară pentru a permite trecerea peștilor în amonte. Pragul deversor existent are o înălțime de aproape 4 m, o barieră imposibil de traversat de către speciile de pești vizate de proiectul nostru. Pescarii au putut vedea cum peștii (în special mreana) traversează deja pragul respectiv. Ei au spus că, din experiență, au observat că acolo unde apare mreana, apare și scobarul. Cunoscând problema apărută la pragul de la Albeni, avariat de viituri, cu toții au insistat asupra faptului că trebuie găsită o soluție de refacere a acestuia, pentru că numai așa, cu ambele praguri refăcute, scobarul poate ajunge în amonte pentru reproducere.

Discuțiile dintre echipa de implementare a proiectului și pescari au continuat apoi la Bălcești. Oamenii au menționat că, în ultimii ani, peștii mari au dispărut, nemaiavând habitate prielnice pentru a se dezvolta. După părerea lor, principala problemă o reprezintă dispariția toaielor, dar și mutarea albiei râului ca urmare a exploatării materialelor de construcții (pietriș, nisip etc.). Problema identificată de ei a fost confirmată și de membrii echipei de proiect. Propunerea pescarilor a fost de a se găsi o soluție ca aceste exploatări să nu mai aibă loc măcar în perioada de prohibiție la pescuit. În plus, ei au propus ca, în cazul scobarului, în perioada de reproducere, exemplarele mari să fie mutate artificial în amonte pentru a-și depune icrele, find convinși că, la maturitate, puietul respectiv va reveni la randul său în acel loc pentru a se reproduce. Echipa proiectului  a preluat ideea urmând că aceasta să fie discutată cu specialiștii ihtiologi pentru a vedea în ce măsură poate fi aplicată.

Întâlnirea cu pescarii de pe Gilort face parte din activitatea E6. Organizarea de cursuri și seminarii cu părțile interesate, custozi și autoritățile care gestionează corpurile de apă. Următoarea întâlnire prevăzută a avea loc vizează proprietarii de terenuri din zonă și va avea loc pe 3 octombrie 2021.

Câteva imagini cu pasajul pentru pești de pe pragul deversor de la Târgu Cărbunești sunt disponibile în filmul de mai jos.

https://www.facebook.com/982670065231465/videos/1092263891604251

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *