Despre Fish for Life

Proiectul Fish for Life (Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort -LIFE16 NAT/RO/000778) este co-finanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature și va fi implementat în perioada 1 septembrie 2017 – 31 martie 2022.

Proiectul va fi implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, în parteneriat cu Invisible Nature și Universitatea din București, în arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort. Fish for Life își propune să refacă conectivitatea râului Gilort, culoarele de migrație și habitatele pentru speciile de pești reofili (specii ce trăiesc în ape curgătoare) din râul Gilort.

Prin măsurile de pionierat și abordările integrate propuse – crearea unor pasaje care să permită migrația speciilor de-a lungul cursului râului Gilort, stabilizarea malurilor, crearea unor habitate de hrănire, odihnă și reproducere – proiectul își propune să îmbunătățească statutul speciilor prezente, dar și să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților umane.

Fish for Life este un proiect de reconstrucție ecologică ambițios și inovator pentru România, care își propune să dezvolte cele mai bune practici pentru crearea unei stări ecologice bune a râurilor.

Proiectul va proteja în mod direct 4 specii de pești și, în mod indirect, alte specii precum vidra, buhaiul de baltă cu burta galbenă, egreta și alte păsări de apă. De asemenea, Fish for Life va contribui la repopularea zonei cu specii de pești valoroși din punct de vedere economic (de exemplu, scobarul), în beneficiul comunităților locale, al ecoturismului și al pescuitului sportiv. În cadrul proiecului vor fi derulate și acțiuni de reîmpădurire a terenurilor, contribuind astfel la restaurarea pădurilor din zonele inundabile.