Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în parteneriat cu Universitatea din București și Invisible Nature, implementează în perioada 1 septembrie 2017 – 31 martie 2022 un proiect de reconstrucție ecologică pe râul Gilort.

Lansarea oficială a proiectului FISH FOR LIFE Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort LIFE16 NAT/RO/000778 a avut loc luni, 4 decembrie 2017, la Târgu Jiu, cu participarea autorităților locale și a factorilor de decizie din arealul sitului Natura 2000 și bazinului râului Gilort.

 

Proiectul FISH FOR LIFE își propune sărefacă conectivitatea râului Gilort și să îmbunătățească diversitatea habitatelor pentru speciile de pești reofili (specii ce trăiescîn ape curgătoare). În acest sens, vor fi implementate o serie de măsuri structurale (pasaje pentru pești la Albeni și Târgu Cărbunești) și morfologice (refacerea caracteristicilor naturale ale albiei râului).

Este un proiect ambițios și inovator pentru România, care vizează un râu ce găzduiește o serie de specii cu un statut de conservare nefavorabil la nivel european. Măsurile de intervenție propuse vin tocmai să îmbunătățească șansele de perpetuare a acestor specii. Nicolae Calma, manager de proiect, APM Gorj.

Prin măsurile de pionierat și abordările integrate propuse – crearea unor pasaje care să permită migrația speciilor de-a lungul cursului râului Gilort, stabilizarea malurilor, crearea unor habitate de hrănire, odihnă și reproducere – proiectul își propune să îmbunătățească statutul de conservare al speciilor prezente, dar și să contribuie la dezvotarea durabilă a comunităților umane.

De asemenea, proiectul prevede acțiuni de conștientizare a populației locale cu privire la importanța conservării speciilor de pești și a habitatelor din situl Natura 2000 Râul Gilort și beneficiile pe termen lung pe care acestea le pot genera.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *