Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în colaborare cu partenerii proiectului – Invisible Nature și Universitatea din București (CCMESI) – a organizat în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2018 o primă întâlnire cu factorii de decizie din arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort.

Printre instituțiile participante la eveniment s-au numărat Consiliul Județean Gorj, Administrația Bazinală de Apă Jiu, Societatea de Gospodărire a Apelor Gorj, Societatea de Drumuri Naționale Târgu Jiu, CFR Craiova, Administrația Națională pentru Protecția Mediului, primăriile Bumbești-Pițic, Bengești – Ciocadia și Târgu Cărbunești. La întâlnire a participat, de asemenea, și echipa care va realiza studiul de fezabilitate pentru cele două pasaje pentru pești de la Albeni și Târgu Cărbunești.

Prima sesiune a întâlnirii a inclus prezentări din partea echipei de implementare a proiectului:

  • Prezentarea proiectului Fish for LIFE, Nicolae Calma, manager de proiect, APM Gorj;
  • Prezentarea speciilor vizate de proiect și a nevoilor de hrană și habitat a acestora, precum și situația actuală a zonei de implementare a proiectului, Istvan Falka, biolog (foto dreapta);
  • Prezentarea rezultatelor focus grupurilor organizate cu reprezentanți ai comunităților din zona de implementare a proiectului, Marius Matache, responsabil comunicare.

Pornind de la prezentările amintite, a urmat o serie de discuții libere legate de speciile care fac obiectul proiectului Fish For Life, dar și de valoarea adăugată a proiectului pentru comunitățile locale.

Cea de a doua sesiune a fost o discuție tehnică împreună cu stakeholderii direct implicați în zonele unde vor fi efectuate lucrările (foto stânga). Discuțiile au avut ca scop identificarea modurilor optime de colaborare inter-instituțională și de întocmire a documentațiilor și obținere a avizelor necesare pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucție ecologică.

A doua zi a evenimentului a inclus aplicația de teren, ce a inclus vizitarea celor două situri care vor găzdui pasaje pentru pești de la Târgu Cărbunești și Albeni. De asemenea, a avut loc o sesiune demonstrativă de pescuit știinifică efectuată pe râul Blahnița, un afluent al râului Gilort. Imagini din cea de a doua zi a evenimentului în galeria de mai jos (vă invităm să ne urmăriți și pe pagina de facebok a proiectului).

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *