Echipa de implementare a proiectului Fish For Life a organizat, în ultimele două săptămâni, mai multe întâlniri cu proprietari de terenuri din localitatea Bengești-Ciocadia, situate de-a lungul râului Gilort. Terenurile respective au fost selectate, în baza studiilor efectuate, ca fiind cele mai  bune zone care contribuie la îmbunătățirea conectivității habitatelor forestiere ripariene de-a lungul sectorului de râu, dar și care pot fi integrate cu măsurile de stabilizare a malurilor. Proprietarii au fost identificați în colaborare cu reprezentanții primăriei locale, pe baza datelor cartografice.

În urma acestor întâlniri, proprietarii de terenuri participanți au înțeles importanța măsurilor propuse în cadrul activităților C2 (Măsuri de reconstrucție a habitatelor din albia râului Gilort) și C3 (Stabilizarea albiei pe râul Gilort în punctele cheie), exprimandu-și acordul pentru plantări  pe terenurile pe care le dețin. Totodată, proprietarii au fost de acord să mențină aceste noi zone plantate pentru următorii 20 de ani. În plus, accesul animalelor domestice în zonele plantate va fi restricționat, pentru a reduce riscul pășunatului puieților sau distrugerea acestora de către animale.

Pe parcursul discuțiilor purtate, atât proprietarii (oameni cu vârsta de peste 70 de ani), cât și moștenitorii lor au vorbit cu nostalgie despre perioada copilăriei petrecută pe malul Gilortului, la scaldat sau la pescuit de scobar. Cu toții au fost încântați să afle că proiectul Fish For Life, prin acțiunile cheie (refacerea conectivității rîului, multiplicarea diversității habitatelor și stabilizarea sustenabilă a malurilor), își propune să redea Gilortului măcar o parte din strălucirea de altă dată.

Întâlnirile de acest fel vor continua și în alte zone, identificate ca fiind prioritare pentru lucrări de refacere a conectivității pădurilor ripariene.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *