Echipa proiectului FISH FOR LIFE  a marcat Ziua Natura 2000 prin două activități realizate împreună cu elevii din școlile din Albeni și Bengești Ciocadia, acțiuni de educație ecologică și plantări de arbori.

Elevii au organizat excursii în situl Natura 2000 Râul Gilort, unde au realizat fotografii cu flora și fauna specifice zonei. Fotografiile au fost apoi prezentate în cadrul unor expoziții organizate în cadrul fiecărei școli, ocazie cu care profesorii și reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Gorj le-au vorbit copiilor despre Rețeaua Natura 2000, situl Râul Gilort în mod special, dar și ce reguli trebuie respectate în cadrul unei arii naturale protejate, pentru a contribui la conservarea biodiversității. Câteva poze realizate de copii le găsiți în galeria de mai jos.

Cele mai frumoase locuri de pe Gilort

Împreună cu elevii de la Școala Albeni, au fost plantați copaci pe malul râului Gilort, în zona în care se construiește pasajul de la Albeni. Copiii au aflat astfel care sunt speciile de arbori care cresc în vecinătatea râurilor, precum și importanța lor în consolidarea malurilor apelor curgătoare.

Câteva imagini de la cele două activități sunt disponibile în galeria de mai jos.

 

Situl Natura 2000 Râul Gilort (RO SCI 0362) se află în județul Gorj, în Subcarpații Getici, pe teritoriul administrativ al localităților Albeni, Bengești, Bumbești Pițic, Novaci și Târgu Cărbunești. Zonă umedă din regiunea biogeografică continentală reprezintă habitat specific pentru speciile de interes conservativ Lutra lutra şi Bombina variegata alături de patru specii de peşti de asemnea de interes conservativ. Aici a fost găsită specia Eudontomyzon mariae, specie pentru a cărei conservare s-au desemnat foarte puţine situri. Pe lângă aceasta în râu este prezent şi Sabanejewia balcanica, specie endemică în ţara noastră. Ambele specii figurează în Cartea Roşie a Vertebratelor din România. Situl este unul important şi pentru speciile Lutra lutra şi Bombina variegata.

Siturile Natura 2000 sunt zone care adăpostesc cele mai reprezentative, valoroase și rare specii (animale sălbatice și plante) şi habitate din Uniunea Europeană. Acestea sunt înființate doar în statele membre ale Uniunii Europene și formează o rețea de arii naturale protejate de importanță comunitară (Europeană), sau Rețeaua Natura 2000. Înfiinţarea acestor arii naturale protejate a fost obligatorie pentru fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Scopul Reţelei Natura 2000 este să oprească declinul biodiversităţii prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase şi periclitate specii şi habitate din Uniunea Europeană.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *