Echipa de implementare a proiectului FISH FOR LIFE a organizat joi, 24 februarie 2022, o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale din  Bengești – Ciocadia, mai precis primăria comunei și poliția unității administrativ-teritoriale.

Întâlnirea a avut drept scop discutarea unor măsuri menite să contribuie la implementarea cu succes a lucrărilor de plantare și reconstrucție ecologică ce vor începe în această primăvară de-a lungul Gilortului.  Terenurile pe care se vor face plantările au fost selectate (în baza studiilor efectuate) ca fiind cele mai  bune zone care contribuie la îmbunătățirea conectivității habitatelor forestiere ripariene de-a lungul sectorului de râu, dar și care pot fi integrate cu măsurile de stabilizare a malurilor. Proprietarii au fost de acord  să mențină aceste noi zone plantate pentru următorii 20 de ani. Accesul animalelor domestice în zonele plantate va fi restricționat, pentru a reduce riscul pășunatului puieților sau distrugerea acestora de către animale.

Reprezentanții postului de poliție și cei ai primăriei au precizat că le vor explica oamenilor că toate lucrările efectuate în zonă sunt realizate în beneficiul comunității locale și, pentru a fi eficiente, vor trebui menținute ca atare, iar o eventuală distrugere a lor va atrage după sine suportarea consecințelor legale.

Lucrările de plantare și reconstrucție vor demara, cel mai probabil, la începutul lunii aprilie. Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a încărcat pe data de 15 februarie 2022, în platforma de licitații publice, documentația de atribuire a contractului: Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 09 martie 2022.

Pentru o mai bună înțelegere a lucrărilor ce urmează a fi efectuate, în perioada următoare vom publica o serie de materiale explicative legate de plantările de puieți, dar și de lucrările de apărare de mal.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *