Acțiunile de educație ecologică, realizate în cadrul comunităților locale din zonele de implementare a proiectului Fish for Life, au continuat și pe perioada vacanței, printr-un parteneriat încheiat cu Școala de vară organizată la Casa de Cultură Novaci. Împreună, am desfășurat lecții în natură, sub tema Viața pe râul Gilort, cu ajutorul profesorilor coordonatori: Elena Basarabă și Cosmin Covrig. De asemenea, reprezentanți ai părinților ni s-au alăturat în ambele zile de activități. Elevii participanți au avut ocazia să asiste la o lecție de ihtiologie, organizată chiar pe cursul râului Gilort, în colaborare cu specialistul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, Istvan Falka. Copiii au fost încântați să observe și să afle informații despre speciile de pești care trăiesc în Situl Natura 2000 Râul Gilort, cu ce se hrănesc, care le este modul de viață, care dintre ele au nevoie de măsuri de conservare și în ce constau acestea.

În cea de-a doua zi de activități a fost organizată o excursie de-a lungul râului Gilort, pe o distanță de aproximativ 2 km, începând de la microhidrocentrala CHEMP Novaci 1. Cu această ocazie, copiii au observat un prag de captare construit pe cursul apei, au înțeles cum afectează acesta viața peștilor și care sunt metodele abordate pentru amenajarea pasajelor de migrare pe care le construim în cadrul proiectului Fish for Life .

Excursia a continuat cu observarea florei și faunei de pe Gilort și cu o lecție susținută de unul dintre profesorii coordonatori, referitoare la pescuitul sportiv la păstrăv (ce momeli sunt permise, care este perioada în care se poate pescui, ce documente și echipamente sunt necesare și, nu în ultimul rând, ce este braconajul). Unul dintre părinții participanți i-a dus pe copii în locuri mai puțin cunoscute de pe Gilort, unde își petrecuse la rândul său vacanțele în copilărie. Copiii au ascultat încântați poveștile despre zilele petrecute la scăldat, despre multitudinea de pești care trăiau în urmă cu zeci de ani în apele Gilortului și care constituiau o parte importantă a hranei pentru comunitatea locală.

De-a lungul traseului parcurs, atât pe lângă cât și prin albia râului Gilort, elevii și-au reamintit regulile pe care trebuie să  le respecte când vizitează un sit Natura 2000, cum să organizeze picnicuri și drumeții în mod responsabil și cu respect pentru natură. Excursia s-a încheiat cu o acțiune de ecologizare.

Au fost două zile în care copiii au învățat multe lucruri despre flora și fauna zonei în care trăiesc, despre importanța conservării lor în beneficiul comunității din care fac parte. Au îmbinat avantajele unor lecțiile non-formale cu bucuria de a fi în natură, de a se răcori în apele Gilortului.  Elevii participanți la activitățile Școlii de vară au fost, în mare parte, câștigători ai concursului organizat pe parcursul lunii mai, la Școala Pociovaliștea – Novaci, cu ocazia a aniversării a 30 de ani de existență a Programului Life.

Cât de încântați au fost copiii în aceste două zile petrecute pe malurile dar și în apa Gilortului, se poate vedea cel mai bine în imaginile de mai jos.

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *