În 2022, echipa de implementare a proiectului Fish For Life a participat la două schimburi de experiență cu alte proiecte LIFE, unul în Polonia și unul în România. Prima deplasare a avut loc în localitatea Gryfice din Polonia, în perioada 30.03 – 01.04.2022, pentru o întâlnire cu echipa proiectului LIFE11NAT/PL/000424: Niebieski korytarz Regi’. Proiectul se implementează în perioada 01.06.2012 – 30.06.2023, având ca obiectiv principal îmbunătățirea semnificativă a stării speciilor acvatice (Anexa II Directiva Habitat) prin crearea unui coridor albastru de-a lungul râului Rega. După ce fiecare echipă a prezentat problemele pe care le-a întâmpinat în perioada de implementare, echipa poloneză a stabilit un traseu pentru a vizita pasajele de migrație pentru pești realizate în cadrul proiectului lor.

25 de astfel de pasaje au fost realizate în cadrul proiectului, iar colegii polonezi au prezentat și un sistem de monitorizare video amplasat la unul din pasajele de pe râul Rega din localitatea Lobez. Dl. Wojciech LESZCZYNSKI, coordonatorul proiectului, ne-a comunicat că unul din obiectivele principale a fost crearea de spații artificiale de reproducere pentru creșterea numărului de pești care locuiesc pe râul Rega și îmbunătățirea populației de somon atlantic.

Un al doilea proiect vizitat a fost LIFE13 NAT/PL/000009, LIFE Drawa PL,  implementat pe râul Drawa în perioada 01.09.2014 – 30.04.2022 și al cărui obiectiv a fost protecția activă a habitatelor trichinella și refacerea coridorului ecologic al bazinului râului Drawa din Polonia. Câteva imagini de pe parcursul deplasării sunt prezentate mai jos.

NetworkingCel de-al doilea schimb de experiență a avut loc în perioada 5-8 august, când Cristian Merfu, asistent manager al proiectului, a efectuat o vizită în județul Sibiu, localitatea Avrig, la un eveniment organizat în cadrul proiectului LIFE CARPATHIA – Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România LIFE18 NAT/RO/001082. Evenimentul, intitulat Făgăraș Fest, a fost creat ca un eveniment cu impact minim asupra naturii și maxim asupra dezvoltării durabile a localnicilor.

Acesta a inclus o proiecție a filmului România Sălbatică, expoziție de fotografii reprezentând flora și fauna din România, tururi ghidate pentru observarea florei și faunei specifice zonei respective, excursie în istoria și cultura Avrigului, activități dedicate copiilor, dar și o activitate pentru păstrarea obiceiurilor locale și anume o șezătoare în Avrig.

De asemenea, au fost purtate discuții cu doamna Georgiana Andrei, responsabil comunicare Conservation Carpathia și doamna Erika Stanciu, specialist arii protejate – Pro Park – Fundația pentru Arii Protejate.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *