Așa cum anunțam într-un articol precedent, în noiembrie 2022 au început lucrările de plantare în arealul comuneei Bengești-Ciocadia. A venit momentul să relatăm în ce stadiu sunt aceste lucrări ce au ca scop refacerea conectivității pădurilor ripariene din lungul râului Gilort. Până în acest moment au fost plantați aproape 6000 de puieți și anume salcie albă (823 puieți), anin negru (2835 puieți), plop negru/plop alb (1800 puieți) și frasin (517 puieți).

Din totalul puieților de anin negru plantați, 30% au fost recoltați din regenerări naturale (din arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort și din zonele învecinate), cu respectarea condițiilor dimensionale și de calitate impuse prin standardele specifice lucrărilor silvice. La finalizarea lucrărilor de plantare (estimată a avea loc în toamna acestui an), suprafața totală reîmpădurită va fi de 3,09 hectare. Până în acest moment, au fost finalizate lucrările de reîmpădurire pe trei din cele cinci sectoare selectate (US5 – 1,44 ha, US4 – 0,26 ha, US2 – 0,21 ha), totalizând 1,91 hectare.

Bradley și colaboratorii (2003) realizează o recenzie a legăturii dintre speciile de pești din ape curgătoare și integritatea zonelor ripariene (sursă).Pădurile ripariene au rol activ în transferul de energie (în special cea solară) și materie între zona fluviatilă și cea terestră. Un flux de radiații UV ridicat poate determina o mortalitate ridicată a ouălor și larvelor acvative. Interferențele zonelor ripariene cu fluxul de sedimente contribuie la diversitatea habitatelor prezente de-a lungul cursului apei.

1 Responses

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *