Taberele de reconstrucție ecologică sunt concepute pentru a promova bazele științifice și practice pentru reconstrucția ecologică a râurilor în rândul tinerilor din România, care urmează o carieră în domeniul conservării naturii, managementului apei, gestionării resurselor sau amenajării peisajului. Prin organizarea a două tabere în cadrul proiectului FISH for LIFE, dorim să contribuim la extinderea oportunităților de educare continuă a tinerilor și să suplinim lipsa unor programe de specializare dedicate reconstrucției ecologice în România.

Ce ne propunem?

Taberele nu sunt sesiuni explicative sau conferințe științifice pe subiectul reconstrucției ecologice, ci sesiuni practice de lucru. În cadrul atelierelor de lucru desfășurate pe durata celor trei zile, ne propunem o parcurgere logică și structurată a temelor cheie din domeniul reconstrucției ecologice, cu scopul de a oferi participanților oportunități concrete de învățare și colaborare.

Pornind de la studiile de caz din cadrul proiectului FISH for LIFE, participanții se vor familiariza cu tehnicile și conceptele de reconstrucție ecologică, evaluarea condițiilor ecologice ale râurilor și monitorizarea lucrărilor de reconstrucție ecologică. Prezentarea unor exemple concrete de reconstrucție ecologică a râurilor va permite participanților atât explorarea evoluției practicilor de reconstrucție ecologică, cât și cunoașterea impedimentelor întâlnite în proiectele de reconstrucție ecologică în contextul actual din România.

Cui sunt destinate taberele de reconstrucție ecologică?

Taberele de reconstrucție ecologică sunt dedicate persoanelor active în următoarele domenii: hidrologie, hidrotehnică, conservarea naturii, ecologie, biologie, gestionarea fondurilor piscicole, custodia siturilor Natura 2000, managementul apelor, amenajarea peisajului.

Locație

Taberele vor avea loc în zona proiectului Fish for Life, situl Natura 2000 Râul Gilort (locația exactă va fi comunicată participanților imediat după încheierea perioadei de înscriere).

Organizator

Taberele sunt organizate de Invisible Nature cu sprijinul partenerilor din cadrul proiectului FISH for LIFE, Universitatea București și Agenția pentru Protecția Mediului Gorj.

Cum te înscrii?

Înscrierea la taberele de reconstrucție ecologică se face până la data de 25 iulie 2023 utilizând formularul de aplicație disponibil aici. Este posibil ca selecția să presupună încă un interviu în care să discutăm despre motivația ta legată de participarea în tabără.

Costurile cu cazarea și mesele sunt asigurate de către organizator. Transportul local pentru activitățile pe teren desfășurate perioada taberei este asigurat de organizator. Transportul până în zona proiectului trebuie asigurat de fiecare participant.

Perioada de desfășurare și programul zilnic

Vor fi organizate două tabere, fiecare cu un număr maxim de 12 participanți, după cum urmează:

  • Tabăra 1 în perioada 28 – 30 August 2023
  • Tabăra 2 în perioada 1 – 3 Septembrie 2023

Programul zilnic este de la ora 9:00 la 17:00. Programul detaliat al activităților zilnice pentru fiecare tabără de reconstrucție ecologică va fi transmis participanților imediat după încheierea perioadei de înscriere. Programul prezentat mai jos poate suferi modificări funcție de profilul participanților la tabere.

Ziua 1

  • Introducere. Prezentare atelierelor de lucru.
  • FISH for LIFE – prezentare activități proiect.
  • Câteva povești de succes despre reconstrucția ecologică a râurilor.

Ziua a 2-a

  • Modul 1: Fundamentele științifice ale reconstrucției ecologice. Evoluția conceptelor actuale.
  • Modul 2: Evaluarea condițiilor ecologice ale râurilor.
  • Atelier 1: Analize pentru definirea obiectivelor de reconstrucție ecologică.
  • Aplicație teren 1: Identificarea nevoilor pentru reconstrucția ecologică.

Ziua a 3-a

  • Atelier 2: Evaluarea soluțiilor de reconstrucție ecologică propuse pe râul Gilort și Galbenul.
  • Modul 3: Provocările reconstrucției ecologice: bariere culturale, reglementări, interese.
  • Atelier 3: Colaborarea pentru conservare, reconstrucție și management integrat.
  • Modul 4: Beneficiile menținerii apelor curgătoare într-o stare ecologică bună.
  • Aplicație teren 2: Activități de monitoring pentru reconstrucția ecologică.
  • Atelier final.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *