Echipa Invisible Nature a finalizat în luna septembrie analiza integrată a unor sectoare ale râului Gilort cu scopul de a investiga procesele naturale ale acestuia, care determină caracterul și comportamentul actual al râului în situl Natura 2000 Râul Gilort. Acestea reprezintă condițiile inițiale ale măsurilor de reconstrucție ecologică ce urmează a fi implementate în cadrul proiectului Fish For Life.

Obiectivele specifice ale studiului au fost:

  • Analiza condițiilor morfologice actuale ale râurilor și caracterizare structurii morfologice (unităților de habitat) la scări de analiză care să contribuie la identificarea obiectivelor de reconstrucție ecologică;
  • Stabilirea unei abordări eficiente pentru măsurile de conservare și reconstrucție ecologică pe sectoarele de râu din situl Natura 2000;
  • Identificarea zonelor care necesită intervenții de reconstrucție ecologică și stabilirea celor mai fezabile măsuri care contribuie la refacerea și/sau îmbunătățirea habitatelor din lungul râurilor;
  • Realizarea hărților tematice suport (de ex. Harta habitatelor/unităților morfologice din lungul râului, distribuția vegetației ripariene etc.) și a unor planuri preliminare cu obiective pentru zonele potențiale de reconstrucție ecologică.

Printre factorii care influențează morfologia râurilor la nivelul bazinului hidrografic se numără relieful și geologia (planșa I), morfometria bazinului hidrografic, hidrologia și utilizarea terenurilor.

În analiza structurii morfologice și a habitatelor râurilor din situl Natura 2000 Râul Gilort au fost analizate caracterul și morfologia principalelor râuri prezente în sit, caracteristicile pădurilor ripariene, diversitatea habitatelor râurilor, au fost identificate sursele actuale de deteriorare a râurilor (Planșa X). De asemenea, a fost calculat indicele de calitate morfologică și a fost analizată corelația dintre comportamentul râurilor și potențialul de reconstrucție ecologică al acestuia.

În ceea ce privește refacerea habitatelor naturale pe râurile din situl Natura 2000 Râul Gilort, au fost urmărite următoarele direcții de acțiune:

  • Refacerea pădurilor ripariene;
  • Refacerea structurii naturale a albiei râului Galbenu;
  • Refacerea habitatelor naturale pe râul Gilort.

Nu în ultimul rând, au fost analizate riscurile și incertitudinile ce pot influența atingerea obiectivelor de reconstrucție ecologică pe râul Gilort.

Rezultatele obținute vor contribui la elaborarea proiectului tehnic al măsurilor de reconstrucție ecologică (A4) indicând amplasamentele și parametrii tehnici specifici pentru măsurile în albie din cadrul activităților C2 și C3. Trebuie menționat și faptul că lucrările de reconstrucție în albie se vor desfășura preponderent în aval de confluența Gilortului cu râul Galben, ca urmare a exploatărilor de pietrișuri în amonte de acest punct.

Vom reveni cu mai multe informații despre fiecare direcție de acțiune; de asemenea, pe planșe găsiți adresa de e-mail a domnului Dr. Cristian Tetelea, pentru întrebări legate de această activitate.

1 Responses

  1. Fish For Life

    […] relatam acum ceva vreme despre finalizarea activității A2 a proiectului, respectiv analiza integrată a râului Gilort. Unul din cele mai importante capitole ale […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *