Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în colaborare cu Invisible Nature și Universitatea din București (CCMESI), a organizat în perioada 30 – 31 octombrie 2019 o întâlnire cu autoritățile locale, factori de decizie și comunitățile locale din situl Natura 2000 Râul Gilort.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului FISH FOR LIFE Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort LIFE16 NAT/RO/000778. Proiectul are ca scop refacerea conectivității râului Gilort și îmbunătățirea diversității habitatelor pentru speciile de pești reofili (specii ce trăiesc în ape curgătoare).

Întâlnirea a avut ca scop stabilirea unui cadru de dialog între actorii implicați pentru facilitarea acțiunilor de reconstrucție ecologică ce urmează a fi implementate și anume măsuri de restaurare a habitatelor și de stabilizare în puncte cheie a albiei râului Gilort. Nu în ultimul rând, conștientizarea tuturor factorilor de decizie privind beneficiile actiunilor propuse în proiect pentru pentru speciile protejate de pești si pentru managementul integrat al raului Gilort și beneficiile aduse comunităților locale.

Evenimentul a inclus o serie de prezentări ale echipei de implementare a proiectului, dar și discuții pe grupuri de lucru, în funcție de profilul participanților (proceduri legale privind implementarea acțiunilor de reconstrucție ecologică din cadrul proiectului, acțiuni de reconstrucție ecologică din cadrul proiectului, colaborare în acțiuni de conservare).

În cea de a doua zi a întâlnirii a avut loc o vizită de studiu în teren, ce a vizat identificarea unor zone cu procese naturale alterate de pe râul Gilort, în care se pot implementa acțiuni de reconstrucție ecologică și îmbunătățirea stării habitatelor acvatice pentru pești.

Printre instituțiile reprezentate la eveniment s-au numărat Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională a Ariilor Protejate, Ministerul Mediului, Apele Române, Prefectura Județului Gorj, primăriile Bumești-Pițic și Bengești-Ciocadia, dar și administratori și custozi ai unor arii protejate.

Mai multe imagini de la eveniment pot fi văzute în galeria foto de mai jos. Vă invităm să urmăriți și pagina de facebook a proiectului Fish For Life.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *