Dacă în luna mai vă informam de finalizarea proiectului tehnic de la Albeni, iată că pe 14 septembrie au demarat lucrările la pasajul situat în vecinătatea podului de pe DJ675B. Într-o primă fază, echipa contractorului lucrărilor a început cu devierea râului Gilort spre malul stâng. Apoi, au fost aduse anrocamente și balast (care a fost compactat cu cilindrul compactor) și a fost reconfigurată albia pentru a se asigura o pantă de 3% pe toată lungimea pasajului și a fost turnat pragul îngropat la partea din aval a pasajului. De asemenea, vor fi create pante dinspre maluri înspre centrul albiei, astfel încât fluxul principal de apă să fie dirijat spre centru.

La finalul lucrărilor, albia va avea formă de cuvă, mai adâncită spre centru și ridicată spre maluri. Din loc în loc, aranjarea anrocamentelor se va face aleatoriu, astfel încât să se creeze zone cu viteze de curgere și adâncimi ale apei diferite, pentru a oferi posibilități de trecere tuturor speciilor de pești.

În momentul de față, se procedează la turnarea saltelelor de beton aflate imediat în aval de pragul existent. Salteaua centrală deja a fost turnată și în ea au fost încastrate anrocamente de mari dimensiuni și pietre de râu. Partea superioară a saltelei va fi capitonată suplimentar cu piatră concasată și pietriș de diferite sorturi, pentru a crește rugozitatea.

Constructorul estimează că lucrările în albie vor fi încheiate în luna decembrie a acestui an (dacă vremea se va menține favorabilă), urmând ca în primăvara lui 2021 să se realizeze ultimele lucrări de stabilizare a malurilor. Mai multe imagini cu lucrările în curs sunt disponibile în galeria foto de pe pagina noastră de facebook.

1 Response

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *