Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în colaborare cu Universitatea din București (Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact – CCMESI) și Invisible Nature, a organizat în perioada 3-7 iunie 2024 o sesiune de training ce a vizat personalul custozilor siturilor Natura 2000 și autoritățile care gestionează corpurile de apă, în abordările de restaurare a râurilor. Printre subiectele abordate în cadrul sesiunii de training s-au numărat Ihtiofauna sitului Natura 2000 Râul Gilort și presiunile și amenințările la adresa acesteia, Influența reconstrucției ecologice asupra speciilor de pești, măsuri…
Stiri
Traseul tematic Bălcești - “Povestea Râului Gilort“
În cadrul proiectului Fish for Life a fost realizat un traseu tematic, deschis oricărui iubitor de natură, curios să afle mai multe informații despre râuri și specii de pești, cum au fost acestea afectate de activitățile umane dar și ce se poate face pentru a atenua efectele asupra mediului. Punctul de pornire se află în apropierea Școlii Gimnaziale Bălcești (localitatea Bengești-Ciocadia), la intersecția dintre Linia Mică și Aleea Școlii. Traseul are un rol informativ și educativ și prezintă un sector din bazinul râului Gilort, râu ce a fost gazda unor…
Lucrări de reconstrucție finalizate pe Râul Gilort
O serie de lucrări complexe de reconstrucție ecologică au fost finalizate (în toamna anului 2023) pe râul Gilort. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului LIFE “Refacerea culoarelor de migraţie şi a habitatelor pentru speciile de peşti reofili din Râul Gilort”– Fish for Life, pe raza comunei Bengești-Ciocadia. Ele au inclus lucrări în albie, ce au ca scop creșterea diversității de habitate pentru speciile de pești reofili ce populează râul Gilort. Nu în ultimul rând, au fost finalizate și o serie de plantări de arbori în situl Natura 2000 Râul Gilort.…
Campanie de pescuit științific
O nouă campanie de pescuit științific a avut loc în perioada 7-11 august, pe râul Gilort și afluenții săi: Galbenu, Blahnița și Ciocadia. Echipa proiectului implicată în această acțiune a fost coordonată de specialistul în ihtiologie, dr. Adrian Ionașcu. Pescuitul științific reprezintă o etapă extrem de importantă care stă la baza monitorizării populației de pești și macronevertebrate, după realizarea măsurilor de reconstrucție ecologică de pe râul Gilort. Campania de pescuit științific s-a realizat prin electrofishing și eliberarea exemplarelor capturate. Echipa implicată în această activitate extrem de laborioasă și solicitantă a petrecut…