APM Gorj, coordonatorul proiectului FishForLife, a încheiat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construire a celor două pasaje de migrație pentru pești pe râul Gilort. Lucrările vor fi împărțite în două loturi, corespunzătoare celor două praguri deversoare, Albeni și Târgu Cărbunești.

Pasajul pentru pești de la Albeni este situat la pragul deversor de la podul de pe DJ675B. Pentru a permite trecerea speciilor vizate de proiectul FishForLife, se va amenaja un pasaj de tip Rock ramp pass și vor fi efectuate, de asemenea, lucrari de recalibrare a albiei în scopul reducerii vitezei de curgere. Pentru aceasta se vor folosi arocamente, nisip si pietris. Acestea vor fi inserate în albie începând de la pragul deversor, pe o distanță mare, pentru a reduce panta albiei și, implicit, viteza de curgere a apei. Pentru menținerea formei albiei nou create în această zonă, sunt necesare lucrări de consolidare și fixare a malurilor, precum și plantare de vegetație ripariană în aval de pragul deversor.

Cel de-al doilea pasaj este poziționat la pragul deversor de la podul de pe DN67B, din localitatea Târgu Cărbunești. Soluția tehnică aleasă aici este de tip Pool and weir pass, care se va amenaja fie prin realizarea unei pante de curgere pe o lungime suficient de mare, fie prin realizarea unui sistem de bazine de odihnă, bazine cu salt hidraulic și canale comunicante cu pantă mică între bazine. Mai multe informații despre soluțiile tehnice găsiți și în articolul despre studiul de fezabilitate al lucrărilor.

Termenele de implementare a lucrărilor pentru ambele loturi sunt următoarele:

  • Realizarea serviciilor de proiectare: 2 luni (aprox. februarie 2020).
  • Obținerea autorizației de execuție a lucrărilor: 1 lună (aprox. martie 2020).
  • Execuția lucrărilor: 14 luni (aprox. martie 2021).

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *