Dacă la începutul anului vă anunțam recepționarea de către APM Gorj a proiectului tehnic, iată că pe 9 aprilie 2021 au demarat lucrările la pasajul pentru pești de la Târgu Cărbunești.

Pragul deversor existent forma o cascadă artificială pe care peștii nu o puteau depăși, în încercarea de a ajunge în amonte. Pentru a permite trecerea peștilor, s-a optat pentru construirea unui pasaj de tip “scară cu fante verticale“ ce cuprinde 22 bazine, dimensionat corespunzător pentru migrarea speciilor vizate. Pentru a ajuta speciile de pești să traverseze zona și la debite foarte mari, pe malul drept se va amenaja o rampă din anrocamente prinse în beton. Rampa va avea o lungime de 15 m și o lățime maximă de 5 m.

Acest pasaj are ca scop refacerea conectivității râului Gilort, întreruptă de pragul deversor de la podul de pe DN67B, din localitatea Târgu Cărbunești. Împreună cu pasajul de la Albeni, lucrările de reconstrucție ecologică planificate a fi realizate în cadrul proiectului Fish For Life vor reface conectivitatea râului Gilort pe un sector de 26 de km. Conform contractului, lucrările sunt estimate a fi terminate în mai 2022, dar constructorul încearcă să finalizeze în special lucrările în albie în toamna acestui an.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *